image

Corona: beslissingen Overlegcomité van 26 oktober 2021

Op dinsdag 26 oktober 2021 is het Overlegcomité opnieuw samengekomen naar aanleiding van de stijgende coronacijfers in ons land. Hieronder kan u een overzicht terugvinden van de genomen beslissingen:

Mondmaskerplicht

Vanaf vrijdag 29 oktober 2021 is een mondmasker opnieuw verplicht in binnenruimtes van:

  • winkels en winkelcentra;
  • zorginstellingen;
  • publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen en gerechtsgebouwen;
  • inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra;
  • bibliotheken, speleotheken en mediatheken;
  • erediensten.


Het horecapersoneel en medewerkers van fitnesscentra moeten, vanaf vrijdag 29 oktober 2021, ook opnieuw een mondmasker dragen. Net zoals dit nog steeds het geval was voor personen die een contactberoep uitoefenen.

Voor bezoekers vervalt de mondmaskerplicht op plaatsen waar gebruik wordt gemaakt van een Covid Safe Ticket.

Covid Safe Ticket

De invoering van het Covid Safe Ticket wordt vereist voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. Momenteel was dit vanaf 500 personen binnen en 750 personen buiten.

Het gebruik van het Covid Safe Ticket wordt ook uitgebreid. De deelstaten engageren zich om vanaf maandag 1 november 2021 de toepassing van het Covid Safe Ticket te verplichten in alle horecazaken en fitnesscentra in ons land. In Brussel is deze regeling reeds van kracht en de Waalse regering had deze invoering al gepland vanaf maandag 1 november 2021. Vlaanderen moet deze regeling nog uitwerken.

Telewerk

Telewerk wordt sterk aangeraden voor alle personeelsleden van ondernemingen, verenigingen en dienstverleners, tenzij dit onmogelijk is door de aard van het werk of in het kader van de dienstverlening.

Telewerk moet ervoor zorgen dat er minder contacten zijn op het werk en op het openbaar vervoer.

Testbeleid

De testcentra blijven open tijdens de winterperiode om zo de overbelasting van huisartsen te vermijden.

De capaciteit van de testcentra wordt ook verzekerd, zodat mensen die positief testen zo snel mogelijk worden gecontacteerd.

Derde vaccinatieprik

Van zodra de plaats in het vaccinatieschema van een herhalingsdosis voor de algemene bevolking wetenschappelijk wordt aangetoond, wordt de toediening hiervan georganiseerd. 65-plussers ontvangen sowieso een derde prik.

Pandemiewet

Het Overlegcomité kondigt de epidemische noodsituatie af voor een maximale duur van 3 maanden. Zo kan de pandemiewet worden geactiveerd. Het parlement beschikt nu over 2 weken om dit goed te keuren.


Deelstaten kunnen ook steeds maatregelen nemen die verder gaan dan de federale maatregelen.


Bron: www.belgium.be; diverse persberichten.