image

Corona: fase 2 van de heropstart is ingegaan vanaf 18 mei 2020

Als gevolg van een nieuwe beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van 13 mei 2020 is er opnieuw een volgende fase van de heropstart ingegaan. Hiermee werden de overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus opnieuw versoepeld vanaf 18 mei 2020. Deze beslissingen werden intussen omgezet in een nieuw ministerieel besluit dat op vrijdag 15 mei 2020 gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad.

1. Opening van ondernemingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten

Sinds 18 mei 2020 mogen ook een aantal zogenaamde contactberoepen, bijvoorbeeld kapsalons en schoonheidssalons, terug heropenen mits naleving van een aantal specifieke preventiemaatregelen.

Een aantal van deze ondernemingen dient voorlopig wel nog gesloten te blijven. Het betreft meer bepaald de massagesalons, de welnesscentra met inbegrip van de sauna’s, de fitnesscentra, de casino’s, de speelautomatenhallen en de wedkantoren.

Daarnaast kunnen gemeenten ook de dagelijkse of wekelijkse markten opnieuw toelaten. Ook hieraan zijn strikte voorwaarden gekoppeld. Zo mogen er maximaal 50 kramen worden opgesteld en moeten de marktkramers en het personeel verplicht hun mond en neus bedekken met een masker of een ander alternatief in stof. Bezoekers mogen op de markten ook geen voeding of dranken nuttigen.

2. Maatregelen van toepassing met betrekking tot de tewerkstelling van werknemers

De maatregelen die van toepassing zijn op de ondernemingen met betrekking tot de tewerkstelling van hun werknemers blijven dezelfde

Voor verdere updates, gelieve steeds onze website in het oog te houden!

Hou het gezond! Zorg goed voor jezelf en elkaar!

Team NATPAT


Bron: Ministerieel besluit van 15 mei 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, B.S. 15 mei 2020, 3de editie.